Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Έχεις ζωή; Φίλους; Από φίλους πως πας; Κριτική σκέψη;

Όλος ο κόσμος μια οικογένεια. Βρες τους παλιούς σου συμμαθητές ,τους παλιούς σου συμφοιτητές , τους φίλους σου , γνώρισε νέα άτομα , ερωτεύσου ,ζήσε ,παντρέψου μέσα από αυτό , απόκτησε το δικό σου κατοικίδιο χωρίς να λερώνει τον τόπο ή αλλιώς με μία λέξη Facebook. Αυτά τα social networks είναι φοβερά. Σου δίνουν πίσω την ζωή σου όσο loser και αν είσαι! Δωρεάν μπορείς να έχεις την ψευδαίσθηση ότι έχεις φίλους , ερωτικούς συντρόφους ,κατοικίδιο , ακόμα και άτομα που σου κάνουν δώρα και σχολιάζουν τις στημένες φωτογραφίες που έβγαλες χθες στο club με τους κάγκουρες φίλους σου και όλα αυτά με ένα σου Alt+Tab καθώς βαρέθηκες να παίζεις Wow , Dota ή Call of duty .

Η δική μου ερώτηση σε όλο αυτό είναι: «Αυτό είναι μόνο η αρχή; Μία μόδα που θα κάνει τον κύκλο της; Ή μία κατάσταση που μόλις τώρα άρχισε και στο μέλλον θα επιδεινωθεί; »


Έχει καταλάβει κανένας από εσάς ότι αυτό που ζείτε ΔΕΝ είναι ζωή; Ότι όλοι κλείνονται στα σπίτια τους αδιαφορώντας αν στην Γάζα υπάρχουν παιδιά με χυμένα μυαλά και το μόνο που κάνουν είναι να μπαίνουν στο Facebook και να σχολιάζουν το κάγκουρο-event που θα γίνει το βράδυ σε κάποιο κωλομάγαζο , να μπαίνουν για κουτσομπολιό στο προφίλ του γκόμενου ή της γκόμενας και να γίνονται μέλη γκρουπ όπως “I love Luis Vitton» . Είστε αισχροί και εμετικοί ! Αλλά πάνω από όλα είστε άνθρωποι της εποχής σας. Λατρεύεται τα χρυσά ρολόγια , τα ακριβά αυτοκίνητα και τον υλικό πλούτο . Με κάθε ευκαιρία θα αγοράσετε ένα ακριβό μπλουζάκι που βρήκατε σε προσφορά , ενώ τα Χριστούγεννα θα αγοράσετε και κανένα βιβλίο από τον Παπασωτηρίου … όχι τίποτα άλλο αλλά για να μην σας πούνε ότι δεν έχετε κουλτούρα και παρεξηγηθείτε .


Είμαι κλεισμένος στο σπίτι και όλοι μου λένε «Μα γιατί δεν βγαίνεις; Έλα τώρα είσαι υπερβολικός». Όχι δεν είμαι υπερβολικός αλλά ρεαλιστής. Η ανθρωπότητα είναι μία Αποτυχία. Η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα οι Ηλίθιοι άνθρωποι είναι αυτοί που βρήκαν έναν πλανήτη υγιή και τώρα δεν ξέρουν αν θα μπορούν να την παλέψουν για τα επόμενα 100 χρόνια σε αυτόν. Η ανθρωπότητα είναι που στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο σκότωσε 20.000.000 ανθρώπους και άφησε σακάτηδες στο σώμα και στην ψυχή άλλους τόσους. Η ανθρωπότητα είναι που έχει αφανίσει τόσα σπάνια είδη ζώων για να πάρει τα τομάρια τους και να τα φοράει στις κοσμικές τους εξόδους. Η ανθρωπότητα είναι που θεοποιεί τους ηλίθιους που προβάλουν τα ΜΜΕ και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους για να τους μοιάσει. Και η λίστα δεν έχει τέλος…

Όλοι ξέρουν ποιος κακόμοιρος θα μας εκπροσωπήσει στην Eurovision αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσος κόσμος πέθανε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Κανείς δεν γνωρίζει ότι η δύση τροφοδοτούσε με όπλα και τις δύο μεριές έτσι ώστε να αλληλοσκοτωθούν. Όπως κανείς δεν γνωρίζει πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από τους ανόητους πολέμους που παρακολουθούμε από τον καναπέ μας , την κατάχρηση εξουσίας που γίνεται από κάποια στρατόκαυλα 20χρονα αστυνομικούλια και την πλύση εγκεφάλου που δεχόμαστε καθημερινά από τα ΜΜΕ. Όσοι ασχολούνται και αλήθεια ξέρουν από ΜΜΕ θα γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας κανόνας. «Το κοινό τρώει ότι του δώσεις εσύ να φάει» . Το κοινό έχει την ικανότητα να συνηθίζει και να δέχεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αυτό που του σερβίρουν ως νέο , ως αποκλειστικότητα ακόμα και ως πραγματικότητα. Αν τα ΜΜΕ σερβίρουν τον Σϊανίδη , τον Ρουβά και τον Μικρούτσικο με την Δήμητρα τότε το κοινό – δηλαδή όλοι εμείς- θα ζητάμε αυτούς τους καραγκιόζηδες , για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά έχουμε μάθει. Αντίθετα αν δώσεις στο κοινό να μάθει κάτι χρήσιμο μπορεί να στραβώσει στην αρχή αλλά με την επανάληψη και τον καιρό θα το μάθει και θα το ζητάει.

Όταν ένα παιδί «βομβαρδίζετε» από τα γεννοφάσκια του με ηλίθιες ξενόφερτες και μεταγλωττισμένες σειρές , reality που πιάνονται μαλλί με μαλλί οικογένειες και κουτσομπολίστικες εκπομπές τότε αυτός ο άνθρωπος όταν «μεγαλώσει» θα ζητάει ακριβώς αυτά τα πράγματα. Δεν θα έχει την κριτική σκέψη για να μπορεί να κρίνει τι είναι σκουπίδι και το τι είναι χρήσιμο. Η τηλεόραση έτσι όπως την έχω γνωρίσει εγώ σαν Γεώργιος Π είναι ένα δηλητήριο το οποίο μπαίνει μέσα σου και γίνετε ένα με σένα. Σε κάνει να το ζητάς κάθε στιγμή ακόμα και όταν πραγματικά δεν το έχεις ανάγκη. Η δύναμη της εικόνας είναι πολύ μεγάλη.

Πόσοι από εσάς διαβάζεται βιβλία; Και πόσα βιβλία; Και τι βιβλία; Μην μου απαντήσετε..αλλά απαντήστε μόνο σε εσάς , και μην πείτε ψέματα γιατί θα υπάρχει κάποιος που θα ξέρει την αλήθεια και αυτός θα είναι ο εαυτός σας. Η ανθρωπότητα τόσα χρόνια με τα βιβλία «πορεύτηκε» και επιβίωσε. Γιατί δεν κάνετε το ίδιο και εσείς; Δεν το παίζω έξυπνος και ούτε παντογνώστης , απλά αντιλαμβάνομαι την πραγματικότητα λίγο διαφορετικά από κάποιους ανθρώπους και σας εναποθέτω τις σκέψεις μου και τις ανησυχίες μου για το μέλλον. Δεν αγχώνομαι για το μέλλον και την εξέλιξη της ανθρωπότητας και ούτε θέλω να κάνω τον κόσμο μας καλύτερο. Αγχώνομαι για μένα και για δέκα άτομα που είναι κοντά μου και βλέπω ότι ο κόσμος αλλάζει και γίνεται ανυπόφορος και ενοχλητικός . Μακάρι να μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση αυτή . Προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο ,σχεδόν αδύνατο .


Από τον Γεώργιο Π.

3 σχόλια: